Yenimahalle’de “Alzheimer”

Hastalıklardan korunma ve tedavi olma süreçleriyle ilgili alanında uzman doktorlarla vatandaşları buluşturan Yenimahalle Belediyesi, bu kez de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Ankara Şubesi ile ortaklaşa “Alzheimer Hastalığına Genel Bir Bakış” konulu seminere ev sahipliği yaptı.
Dünyada Milyonlarca Alzheimer Hastası Var

Semineri salonu dolduran çok sayıda vatandaşla birlikte Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Yenimahalle Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Kayhan Yüregir, meclis üyeleri ve muhtarlar da dinledi.

“Yenimahalle’ye 36 sağlık ocağı kazandırdık”

Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenme ve sporun önemine dikkat çeken ve belediye olarak bu konuda üzerlerine düşen tüm görevleri yerine getirdiklerini belirten Yaşar, “Sağlık konusunda seminerler düzenliyoruz, gıda denetimi yapıyoruz, açtığımız spor salonlarımızla, yüzme havuzlarımızla daha sağlıklı bir toplum için çalışıyoruz. Aynı zamanda bizim vazifemiz olmamasına rağmen 36 sağlık ocağını Yenimahalle’ye kazandırdık. Bu da kurumlar arası işbirliğinin en güzel örneğidir” dedi.

ÇYDD Eğitim Birimi Başkanı Sumru Akın ise ilk olarak Yenimahalle Belediyesine desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu. Daha sonra ÇYDD hakkında bilgi veren Akın, derneğin eski Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ı anarak, ÇYDD’li doktor adaylarını sahneye davet etti. Tek tek eğitim ve sağlık gönüllüsü Saylan’ı anlatan öğrenciler ayakta alkışlandı.

Türkiye’de 600 bin Alzheimer hastası var

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Esen Saka Topçuoğlu vatandaşlara Alzheimer hastalığını anlattı.

Alzheimer’in ilerleyici, ağır özürlülük yaratan ve kesin tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu belirten Topçuoğlu, dünya üzerinde Alzheimer’in görülme oranını da verdi. Topçuoğlu, “Günümüzde Amerika’da 5.5 milyon, Türkiye’de 600 bin, dünyada ise toplamda 40-50 milyon Alzheimer hastası var. 2040’a kadar her 20 yılda bir sayının ikiye katlanması bekleniyor” diye konuştu.

Bu belirtilere dikkat!

Alzheimer’in belirtilerinden de bahseden Topçuoğlu, “Alzheimer günlük hayatı bozan hafıza zorlukları, bir işi çözerken ya da planlarken zorlanma, daha önce kolaylıkla yapılan aktivitelerde zorlanma, yer ve zamanı karıştırma, gördüklerini anlamakta zorlanma, eşyaları koyduğu yeri unutma, muhakeme bozulması, sosyal yaşamdan çekilme, duygu hali ve kişilik değişiklikleri gibi belirtilerle ortaya çıkar” dedi.

Share