OSTİM Kurucularından Turan Çiğdem Anıldı

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, 2017’nin Haziran ayında hayata gözlerine yuman OSTİM kurucularından ve önceki dönem başkanlarından Turan Çiğdem’i anma törenine katıldı.
Başkan Yaşar, Turan Çiğdem’i Andı

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ın ev sahipliğinde OSTİM Yönetim Binası’nda gerçekleşen anma yemeğine Yaşar’ın yanı sıra, Turan Çiğdem’in ailesi, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, OSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kurt, Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, ATİSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özelge, İÇASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek, Yenimahalle Belediyesi meclis üyeleri ve çok sayıda sanayici katıldı.

“Turan ağabeyin bir liderlik, bir abilik vasfı vardı”

Programda konuşma yapan Başkan Yaşar, OSTİM’in kuruluşunda emeği geçen Turan Çiğdem’i anmaktan onur duyduğunu söyledi.

Yaşar, “Ankara’da küçük çaplı sanayi kuruluşlarının olduğu bir dönemde OSTİM’i düşünebilmek bu günlere getirebilmek millet için de, insanlık için de önemli bir iş. OSTİM’in bu günlere gelmesinde emeği geçen Cevat Dündar’ı onunla birlikte çalışan Turan Çiğdem’i rahmetle anıyorum. Hayatta olanlara da sağlıklı ömürler diliyorum. Ben Turan Ağabeyi ve ailesini 1960’ın sonlarında tanıdım. O zaman ben Yenimahalle’de ticaret yapıyordum. Turan Ağabey hem OSTİM’le ilgileniyordu ve hem de Karşıyaka’yı güzelleştirme, sorunlarını çözme adına çalışan bir derneğin başkanıydı. Herkes için Turan Ağabeyin bir liderlik, bir abilik vasfı vardı. Herkesin saygı duyduğu, konuştuğu, sorunlarına yardım istediği bir isimdi” dedi.

OSTİM Ankara’da sanayiciliğin okuludur”

OSTİM’in gelişme sürecinden de bahseden Yaşar, “OSTİM, Ankara’da sanayiciliğin okuludur. Ben de sizlerin içinden geliyorum. Bizim işimiz kutsal bir iş, insanlara aş veriyoruz, iş veriyoruz. Katma değer yaratıyoruz, milli hasılayı büyütüyoruz ve o büyüyen hasıladan da ülkemizin kalkınmasına her beraber katkı yapıyoruz. Sanayicilik herkesin yapabileceği bir iş değildir. Bu ayrı bir iştir, yurtseverliktir, ayrı bir sevdadır. Onun için sanayicileri, üreticileri her zaman desteklememiz ve kutlamamız gerekir. Çünkü Türkiye büyüyecekse onların elinde büyüyecektir” diye konuştu.

“Turan Çiğdem buraya ömrünü verdi”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da “Turan Abiyi birkaç kelime ile anlatmak kolay değil. Turan Abi, OSTİM gibi bir kuruluşun kuruculuğunu yapmıştır ve bugün bu gördüğümüz sanayi bölgesinin taşında, toprağında ve suyunda emeği geçmiştir. 1967’li yılları düşündüğünüz zaman Ankara’da sanayi ve sanayileşme Ankara’da pek bilinen kavramlar değildi. Çünkü Ankara bir bürokrasi şehri. O tarihte Ankara’nın sanayisine damga vurmak için idealist bir grup çıkıyor ve bu bölgenin hayalini kuruyorlar, tasarımını yapıyorlar. Bu tasarım da sıradan bir tasarım değil dikkat ederseniz, OSTİM aynı zamanda bir şehir planlaması. Yani burada sanayi firmaları var, atölyeler var, ticaret merkezleri, eğitim merkezleri ve konutlar var. Komple bir sanayi şehri olarak planlanıyor. Bugün dahi yapılması zor, tekrarı zor bir projeden bahsediyoruz. Dolayısıyla başta Cevat Dündar olmak üzere Turan Abi’nin de buradaki emeği çok büyüktür. Bu işleri yapmak hiç kolay değil, Turan Çiğdem buraya zamanını verdi, ömrünü verdi. Bu kadar insanın üretim yapmasına, iş bulmasına, aş bulmasına vesile oldu” dedi.