Kadına Yönelik Şiddet Pandemide Artıyor

Yenimahalle Belediyesi, Kadın Dostu Kent olma sürecinde yürüttüğü Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın 2’inci dönem toplantısını UNFPA (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu) desteği ile gerçekleştirdi. Belediyenin, 2’inci dönem faaliyet raporuyaşanan pandemi süreci nedeniyle online toplantı ile izleme komisyonuna sunuldu.

Yenimahalle’nin Pandemi süreci anlatıldı

Yenimahalle Belediyesi temsilcileri pandemi sürecinde kadın sığınmaevi ve danışma merkezinin faaliyetlerine devam ettiğini ve özellikle ev içi şiddet konusunda yeni çalışmalara girdiklerini ifade etti. Yerel eşitlik eylem planı izleme komisyonu gerek eylem planı gerekse de pandemi döneminde kadın yönelik şiddet konularında önerilerde bulundu.

Toplantıda Hacıbayram Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nuran Beletözellikle pandemi süreci öncesinde şiddet mağduru kadınlar için güvenceli yaşam tedbirleri alınmasının öneminden bahsetti. Belet “Pandemi sürecinde gördük ki bundan böyle tüm kurumlar özellikle sığınmaevleri gibi kritik hizmet noktaları için risk yönetimleri hazırlamalı” dedi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise pandemi döneminde kadınlara yönelik şiddet oranının geçen yılın Mart ayına göre %38,2 oranında artığını, bu nedenle belediyelere çok iş düştüğünü söyledi.

Güllü, “Evde kal diyelim ama evi de güvenli hale getirelim, hayatı ve işimizi paylaşalım, evde bütün bakım işleri kadının üzerinde olmasın” dedi. Güllü, Belediyelerin geçici kadın sığınmaevleri açmasının öneminden de bahsederek “Belediyeler bu süreçte otel de kiralayabilir, şiddetle mücadelede kadının gideceği yerlerin olması çok önemli. Evet,pandemi süreci yaşanıyor herkes evinde kalsın istiyoruz ancak bu evlerde toplumsal bir şiddete dönüşmemeli” dedi.