Dünya Gıda Günü Yenimahalle’de Kutlandı

Dünya Gıda Günü, Yenimahalle Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde Yenimahalle’de gün boyu süren etkinliklerle kutlandı.
Başkan Yaşar, “İnsanlığı Bekleyen Tehlike Açlık

Göçün geleceğini değiştirin, gıda güvenliğine ve kırsal  kalkınmaya yatırım yapın” temasıyla düzenlenen etkinlikler, Ragıp Tüzün Parkı’nda başladı. Gıda firmalarının stantlar kurduğu alanda kermes tadında Yenimahallelilere gün boyu ikramlar yapıldı. FAO gönüllülerinin ellerinde pankartlarla katıldığı etkinlikte, vatandaşlara güvenli gıdaların israf edilmeden yeteri kadar tüketilmesi gerektiği hatırlatıldı.

İnsanlığı bekleyen en büyük tehlike israf ve açlık

Stantları gezerek firmalara katılım belgelerini veren Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Dünyada açlıkla mücadele eden milyonlarca insan olduğunu hatırlatarak “Dünyanın bir tarafında açlıktan ölen insanlar, bir tarafında da üretilmeyen topraklar, verimsiz kullanılan gıda maddeleri var. Türkiye ve dünyada kaynakları verimli kullanmadığımız, üretmediğimiz müddetçe insanlığı bekleyen en büyük tehlike gıdadan gelecek” diye konuştu.

Tüketen değil üreten toplum olmalıyız

Yaşar “Türkiye daha düne kadar kendi ürettiği kendine yetebilen ve dünyada gıda ürünü ihraç etmeyen tek ülkeydi. Tarım toprakları işleniyordu. Köyler boşalmamıştı, insanlar üretimden tüketime geçirilmemişti. Güzel topraklarımız bu kadar betona teslim edilmemişti. Bugün buğdayı, pamuğu eti, samanı, pirinci, şekeri ne varsa dışardan alıyoruz. Yüce Allah bize güzel bir coğrafya vermiş, her şeyin yetişebildiği güzel topraklar vermiş, bu toprakları işlemek, üretmek zorundayız. İnsanları üretmeden tüketime geçiren bir politikalar yarın insanlara alın teriyle kazanmaktan, sadakaya muhtaç etme durumuna getirir. Bunun işin ikinci perdesi de israftır. Dünyanın yarısında açlıktan ölen insanlar var. Ama büyük bir bölümü maalesef, malınızın 40 da 1’ini zekat verin diye kitabımızın emrettiği Müslüman ülkelerinde. Dünya üretilen gıdaları verimli kullansa, verimli yese, israf etmese, bugün dünyanın nimetleri bu dünyanın nüfusunun bir buçuk katına yetecek kadar fazla” dedi.

Bizim Koro’dan muhteşem konser

Öğle saatlerinde başlayan etkinlikler akşam saatlerinde Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda düzenlenen “Bizim Koro” konseri ile devam etti. Konsere Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, FAO Türkiye Temsilcisi adına Kuvat Bapaev ve İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır’ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Milletvekilleri Uğur Bayraktutan, Tuncay Özkan, Nihat Yeşil, Tufan Köse, Utku Çakırözer, Engin Özkoç Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe ve yönetimi, Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, Belediye Başkan Yardımcıları Başar Bal, Erhan Aras, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Bu yılki teması, göç olan etkinlikler kapsamında; Ankara Devlet Çok Sesli Korosu’ndan 35 Türk genci ve ülkelerindeki çatışmadan dolayı iltica ederek Türkiye’de uluslararası veya geçici koruma statüsünde yer bulunan 35 Suriyeli ve Iraklı mültecinin oluşturduğu polifonik koro, muhteşem bir konsere imza attı. Gece; kulakların pasını silen piyano ve keman dinletisi ile sona erdi.