Başkan Yaşar Kadın Kooperatifleri Çalıştayı’nda

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi (UN WOMEN) ve Yenimahalle Belediyesi paydaşlığında düzenlenen Kadın Kooperatifleri Çalıştayı’na katıldı.
Yaşar “Kadınlar Eşit Olursa Dört Mevsim Bahar Olur”

Başkent genelinde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin desteklenmesi amacıyla düzenlenen programa, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın, Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, UN WOMEN yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Yaşar “Ayrımcılığa karşı kadınlarımızın yanındayız”

Belediye meclislerinde kabul edilen yerel eşitlik eylem planı çerçevesinde yürütülen çalışmaların sonucunda, Ankara’da kadın kooperatiflerinin ve üreten kadınların desteklenmesi amacıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar “Kadın dostu belediye unvanını alan üçüncü ilçe belediyesi olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hazırlamış olduğumuz yerel eşitlik eylem planlarımızın en önemli parçalarından biri olan “Kadın Kooperatifleri Çalıştayı” nın öncelikle hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kadınlar gelişirse toplum da gelişir

Çalıştayın kadınların istihdam edilmesi, çalışma hayatına daha çok katılabilmesi için neler yapılması gerektiğinin tartışılması açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Yaşar “Yenimahalle Belediyesi olarak her türlü ayrımcılığa, ötekileştirmeye karşı kadınlarımızın yanındayız. Kadınlar gelişirse toplum da gelişir. Kadınlarımız Cumhuriyet sonrası haklarını Avrupa’daki gibi büyük mücadelelere girmeden Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde elde etti. Atatürk’ün çoğu Avrupa ülkesinde bu haktan bahsedilmezken kadına seçme ve seçilme hakkı vermesi, eğitim birliğini sağlayarak, kız çocuklarının erkek çocuklarıyla aynı eğitimi alabilmesinin yolunu açması, kadınlarımızın önünü açmıştır. Atatürk yabancı ülkelerde kadına seçme seçilme hakkı tanınması tartışılırken Sabiha Gökçen’in pilot olmasını sağlamış bir liderdir” şeklinde konuştu.

Kadınlara çalışma hayatında tam destek

Toplumun büyük bir kesiminde hala kadınların eğitimi ve meslek edinmesi yerine çocuk yapması ve evden çıkmaması özendirilmeye çalışılırken kadına şiddetin her geçen gün artış gösterdiğini belirten Yaşar “Kadınlar eşit olursa ülkemizde ve dünyada dört mevsim bahar olur. Kadınların ekonomik anlamda güçlenmeleri, babaları, eşleri, evlatları gibi bir erkek eline bakmadan kendi ayakları üzerinde durmaları, toplumdaki diğer dinamikleri de hareket haline geçirecektir. Özellikle dayanışmayı örgütleyen kooperatifçiliğin özendirilmesi ve desteklenmesi bu anlamda önemli bir adım olacaktır. Bu konuda yıllarca çalışma yapmış sosyal bir belediyeyiz. Yaptığımız tüm çalışmalarda kadın görünürlüğüne dikkat etmekteyiz. OSİAD ile yapılan “Sanayide Kadın Eli” projesi ile sığınma evinde kalan kadınlara kaynakçılık, lojistik ve plastik enjeksiyon konularında eğitim verilmiş ve bu kadınlar daha sonra sanayide istihdam edilmiştir. Kadın girişimcilere öncelik tanıyarak KOSGEB Girişimcilik Eğitimi verilmiş, iş yeri açmalarına destek olunmuştur. YENİMEK kurs merkezlerinde üretilen ürünlerin satılması için kadınlarımıza stantlar açıyoruz” dedi.

Yenimahalle’den 24 saat açık kreş

YENİMEK kursiyerleri ve kadın sığınma evinde kalan kadınların ürünlerini daha geniş bir yelpazede satmak için kadın kooperatifi kurulması ve satılan ürünlerin özellikle web sitesi üzerinden satılması için çalışmaların başlatıldığını belirten Başkan Yaşar “Açılan köylü pazarlarında kadınlarımızdan işgaliye parası almıyoruz. Kadınların çalışma hayatına katılımını arttırmak için OSTİM sanayi bölgesinde kreş açtık ve mesai saatlerinde sorun yaşamamaları için 7/24 açık bulunan bir kreşin açılması için planlamalar yapmaktayız. Kadın sığınma evini açmış bir belediye olarak, kadınlarımızı hem koruma altına alıyor hem de hayata hazırlanmalarında destek oluyoruz. Aynı zamanda psikolojik ve mesleki eğitim desteği de sunmaktayız. Toplumun kurtuluşu kadının kurtuluşu ile gerçekleşir. Geleceğin bugünden güzel olmasında kadınların hak ve özgürlük mücadelesi etkin olacaktır” ifadelerinde bulundu.