Atık Yağlarınızı Lavaboya, Suya, Çöpe Dökmeyin!

Çevreye bilinçsizce dökülen bitkisel atık yağların doğaya verdiği zararlarının önüne geçmek amacıyla ilçenin pek çok farklı noktasına atık yağ toplama bidonları bırakan Yenimahalle Belediyesi, temiz çevre, sağlıklı yarınlar için mücadele ediyor.
Geleceğinizi Kirletmeyin!

2017 yılının başından bugüne 85 ton bitkisel atık yağ toplayan Yenimahalle Belediyesi, hem atık yağlardan kaynaklı çevre kirliliğinin önüne geçiyor hem de atık yağların geri kazanımı ile ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor

Yenimahalle Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri, 1 litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyu kirlettiğini belirterek, “Lavaboya dökülen atık yağlar, kanalizasyon sistemine zarar verir, kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Kokuya ve böcek oluşumuna sebep olur. Bunlarla birlikte deniz, akarsu ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar; kuş, balık ve diğer canlı türlerine zarar veriyor. Kullanılmış bitkisel atık yağlar atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturur. Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Atık yağları ne yapmalı?

Vatandaşlardan atık yağlarını çöpe, lavaboya dökmemelerini isteyen yetkililer, atık yağların YENİMEK kurs merkezleri, semt birimleri ve muhtarlıklardaki atık yağ bidonlarına bırakılabileceğini belirtti.

YENİMEK kurs merkezleri ve semt birimlerinde her 5 litrelik atık yağa bir litre bulaşık deterjanı hediye eden belediye, ayrıca vatandaşların evlerinde biriktirdikleri 5 litre ve üzeri atık yağları belediyeyi aramaları halinde bir hafta içinde evlerinden aldırabiliyor. İş yerleri içinse bu rakamın en az 50 litre olması gerekiyor.

İlçedeki birçok okul, cami ve siteye de atık yağ bidonu bırakan Yenimahalle belediyesi, yazılı olarak belediyeye başvurulması halinde bu sitelere de bitkisel atık yağ bidonu bırakıyor.

Share